luni, 24 decembrie 2012

Evenimente marcante in politica romaneasca in 2012

   Din punct de vedere politic, pentru România, anul 2012 este un an al schimbarilor, un an cu multe guverne (4 guverne: Boc, Ungureanu, Ponta I, Ponta II), alegeri locale si parlamentare, suspendari si certuri publice a politicienilor. Anul 2012 a fost un an plin de victorii si infrangeri, astfel România a devenit o arena de lupta a gladiatori politici și publicul a fost întreaga Europa. 
Așa deci să marcam cu roșu cele mai importante evenimente:

Ianuarie 2012

Legea Sănătății expusa spre dezbatere publica duce la un scandal, o dezinformare a cetatenilor. Conform noii Legi, urma sa se desfiinteze SMURD-ul și multe alte schimbari, dar demisionarea forțata a lui Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sănătății, a dus la un val de proteste de amploare antibăsiste, cu violențe si vandalizari, având ca mesaj principal: JOS BASESCU!


Faptul ca romanul s-a nascut poet este deja dovedit, intarit si de aceasta data de insemnele de pe pancartele protestatarilor.
Basescule, nu uita, tara te va judeca!
Un pitic si cu un chior, si-au batut joc de popor
Va rugam sa ne scuzati ca nu producem cat furati
Student, muritor de foame
Duca-se Basescu dupa Ceausescu!
Udrea, nu uita, suntem si-mpotriva ta!
Basescu si amanta lui, toaca banii statului
Basescu, te-ai scufundat!

Oamenii au stat zile in șir afara, în Piata Universitații, la un frig cumplit intr-un numar impresionant. A fost un semn clar ca România vrea o schimbare. Aș putea scri un articol intreg despre acest eveniment, însă sa trecem la urmatorul, și el e destul de important

Februarie 2012

Emil Boc, Prim-ministrul României, si-a dat demisia, din cauza protestelor din Bucuresti și din alte orase din țară. Premierul desemnat de Băsescu a fost Mihai Răzvan Ungureanu, o personalitate noua in politica româneasca, fost director al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei.







  
Aprilie 2012

Pe 27 aprilie, dupa 77 de zile de mandat, Guvernul Ungureanu a fost demis în urma adoptării moţiunii de cenzură înaintată de opoziţie. Datorită traseismului politic, acest lucru a fost posibil. In aceste ultimele luni de guvernare, barca PDL se scufunda și primii care fug sunt șoarecii, care au votat PENTRU. În mai, liderul opoziției USL, Victor Ponta, presedinte PSD, devine Prim-Ministru, formând un guvern USL. 
27 aprilie-sfârsitul guvernarii PDL.

Iunie 2012

Primul eveniment remarcabil al acestei luni au fost alegerile locale din 10 iunie, care au condus la o victorie covârșitoare al USL-ui, înregistrând o majoritate nationala de peste 50%. Toate sectoarele din capitala sunt ale USL-ului. Un scor foarte bun a inregistrat si PP-DD de 9%, iar in PDL au urmat demisii peste demisii. 
  Un eveniment important care a aparut in presa internationala a fost arestarea lui Adrian Năstase, fost prim-ministru. Mi s-a aparut foarte "amuzant" că acest lucru a fost după victoria USL. Băsescu amintește USL-ului cine e șefu' și... după o saptămâna a urmat: demisia Avocatului Poporului, a Presedintelui de Senat si a Camerei Deputatilor, apoi Suspendarea lui Basescu.

Iulie 2012

Un razboi de declaratii dure, campanie de Referendum si esecul suspendarii, astea au fost temele principale de discutie in media romaneasca. Chiar daca Referemdumul a fost un esec pentru USL din cauza prezentei insuficiente la vot, 7,4 milioane de romani au votat DA la referendum. 

Decembrie 2012

Pe 9 decembrie au fost alegerile parlamentare. USL-ul castiga detasat (58,62% pentru Camera Deputatilor si 60,02% pentru Senat) In premiera pentru Romania, PP-DD intra in Parlament fara liderul lor, Dan Diaconescu care este infrant de Victor Ponta intr-un colegiu din Gorj. Liderii PDL intra in Parlament "pe usa din dos", la redistribuire. Unicul lider al opozitiei ramane Traian Basescu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu